Baarle-Hertog: het mooiste dorp van Vlaanderen?

dinsdag 29 april 2008

Baarle anders bekeken: het Jeugdwerk

Nu ik zo terugkijk blinkt ons dorp vooral uit in anders zijn dan anderen. Wat je hier bijvoorbeeld niet hebt zijn scouting verenigingen. Wel sportclubs, bijvoorbeeld twee voetbalclubs, twee tennisverenigingen, twee paardrijverenigingen, een atletiekvereniging en dan is er ook nog judo, karate en badminton. Wat we hier wel hebben, en dat hebben ze lang niet overal, is een grote organisatie die zich het Jeugdwerk noemt. Vorig jaar vierden ze hun vijftigjarig bestaan. Hun ontstaan stamt uit de tijd dat de Nederlandse jeugd aan de ene kant van de straat liep en de Belgische aan de andere kant, en maar schelden en roepen... Kaaskoppen, frietzakken en nog veel meer lelijks.
Dat moest maar eens afgelopen zijn vonden een paar volwassenen. Zij besloten een jeugdavond te organiseren voor alle jeugd van de beide Baarles. Het was even spannend of het niet op vechten zou uitdraaien, maar neen, ze leerden elkaar kennen en er ontstonden vriendschappen over en weer. Het was gewoon een kwestie van onbekend maakt onbemind. Na die avond volgden weekends, kampweken, allerlei activiteiten. Nu is het Jeugdwerk de grootste club van het dorp. Ze organiseren alles, van carnaval tot de pruimentoer en elk jaar de wielerzesdaagse waar ruim 600 kinderen aan het begin van de vakantie een hele week fietsen en spelletjes doen en een hoop plezier hebben. Zelfs uit de omringende dorpen staan ze te dringen en op wachtlijsten om mee te mogen doen. Van beide zijden van de grens!
Er zijn clubs voor verschillende leeftijden, zaterdags overdag, vrijdagavond voor de ietsje oudere kinderen, voor de weer iets ouderen is er weer een andere uitgaansavond. Wat nog het allerleukst is dat de jeugd vaak instroomt in het team wat leiding geeft. Ook allemaal jonge mensen die leren organiseren, verantwoordelijkheid dragen, leuk bezig zijn met kinderen, besturen en leiding geven. Eigenlijk toch een fantastisch iets wat wij hier hebben. En iedereen vindt het allemaal maar heel gewoon.
Volgend weekend organiseert het Jeugdwerk een groot tentfeest en ze hebben weer aan iedereen gedacht. Een avond voor de jeugd vanaf 13 jaar. Een middag met optredens en leuke dingen voor de schoolgaande jeugd. Een familiedag op zondag. En... voor de jeugd van vroeger een 70's en 80's party! Ik heb al met mijn ouwe vrienden en vriendinnen afgesproken...

B. Clavis

Geen opmerkingen: