Baarle-Hertog: het mooiste dorp van Vlaanderen?

dinsdag 29 april 2008

Oud-Rekem wel finalist maar géén specialist aardrijkskunde

De eerste provinciale finalist van deze wedstrijd - Oud-Rekem (van harte proficiat overigens met het behaalde resultaat!) - ging tijdens de promo-toer langs bij de zogeheten concurrentie uit de 5 provincies, zo ook bij de Antwerpse dorpen, waaronder het o zo mooie Baarle. Bij het bekijken van deze 'reportage' (de concurrenten 4/5 van 15 april) viel ons - Bolle Clavis - toch wel op dat beide reporters (Jan en Luc) weinig kaas geheten hebben van aardrijkskunde ...

Zij gingen immers op pad in het verkeerde dorp ... Al van het begin bracht de grensovergang tussen grenspalen 214 en 215 (het vroegere "gat in de grens" dat pas in 1974 gedicht werd) beide heren compleet in de war ... ze reden Nederland binnen en hadden Baarle-Hertog nog niet gehad. Wel beste heren, bij deze een zeer summier lesje geografie!



Een 5-tal km ten noorden van de rijksgrens die jullie oriëntatie teniet deed, vind je Baarle-Hertog: 22 stukjes België her en der verspreid in het Nederlandse Baarle-Nassau. Enclaves heet dat. Om het nog wat ingewikkelder te maken: in de 2 grootste Belgische enclaves (die het centrum van Baarle-Hertog vormen) liggen op hun beurt 7 stukjes Nederland verspreid (7 van de 8 puzzelstukjes van Baarle-Nassau) ... Je bent dus niet éénmaal, niet tweemaal, ... maar wel tientallen keren de grens over gegaan, maar veel erger is dat je dit deed zonder het in de gaten te hebben! Want wij hebben er alles aan gedaan om die grenzen duidelijk zichtbaar te maken (zie fotos)!


En om het nooit meer te vergeten: ziehier nogmaals de grens die jullie overschreden net voor je - compleet ten onrechte - vaststelde dat Baarle-Hertog géén Vlaams dorp is en het er vol Hollanders loopt. En gesteld dat dit laatste nog waar was: so what? Hoe meer zielen hoe meer vreugd, toch?


De groeten! Bolle Clavis

2 opmerkingen:

Unknown zei

Wij, van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, duimen voor jullie en hopen jullie terug te zien in de finale !!!!

Loek zei

Hahahaha,
zijn we dus volledig verkeerd bezig geweest :)
Bij deze kan ik jullie ook vertellen dat ikzelf (Luc) Nederlander ben...
Ik vind jullie reaktie zeer leuk, en wens jullie vanuit Oud-Rekem veel succes met de lopende verkiezing.
We zien ons dus misschiens terug in de finale.

Met vriendelijke groeten,

Jan en Luc
de vrienden van Oud-Rekem