Baarle-Hertog: het mooiste dorp van Vlaanderen?

dinsdag 4 maart 2008

Welkom op de dorpsblog van Baarle-Hertog

De volgende weken neem ik jullie graag mee op reis door ons dorp. Om deze op-en-top 'Baolse' belevenissen te kunnen proeven, is deze korte intro alvast een absolute must.



De toeristische trekpleister Baarle-Hertog stootte in augustus 2007 overtuigend door naar de finale van de wedstrijd 'Het mooiste dorp van Vlaanderen'. En terecht, want Baarle is de meest unieke gemeente in Vlaanderen, België, Europa, ja zelfs de hele wereld.

Baarle-Hertog en zijn Nederlandse grote broer Baarle-Nassau tellen samen 30 enclaves, als puzzelstukjes verspreid over het grondgebied van beide gemeenten. Baarle-Hertog bestaat uit 22 Belgische stukjes (enclaves) in Nederland. De grens loopt kris kras door het dorp. En dat zie je ook, her en der in het dorpscentrum is de grens gemarkeerd met punaises op de weg en grenstegels op het voetpad. De enclavegrenzen sparen huizen noch bedrijfspanden. In Baarle is het eigenlijk heel gewoon om het bed te delen én toch in een ander land te slapen. Van internationale betrekkingen gesproken! Hoe bijzonder of uniek dit ook moge klinken, in Baarle is jongleren met de grens alledaagse kost.

Het pittoreske centrum van Baarle lokt iedere zondag tienduizenden toeristen. Zij komen gezellig winkelen, een terrasje doen of gewoon wat rondkuieren. Wie het centrum verlaat, vindt de rust en de fraaie natuur van het prachtige buitengebied. Genieten van een wandeling door het grensoverschrijdende natuurgebied rondom 't Merkske of fietsen langs het Bels Lijntje (voormalige spoorverbinding tussenTurnhout en Tilburg en uitgegroeid tot één van de toeristische toppers van de streek): het spreekt menig toerist tot de verbeelding. Wie voor een langer verblijf in Baarle opteert, vindt makkelijk zijn gading in het gevarieerde aanbod van B&B's, hotels en campings.

Tot binnenkort!
Bolle Clavis

Geen opmerkingen: